2015. október 17., szombat

A MATARKA adatbázis bemutatása és a földtani folyóiratok

Sokan még nem ismerik és ezért szeretném bemutatni ezt az adatbázist. Diákok, tanárok és szülők is bátran használhatják! Egyes cikkek, már elérhetőek PDF-ben is. Fontos megjegyezni, hogy a tartalomjegyzék mellett nincs lelőhelyjegyzék, de amelyik könyvtár feldolgozta, ott biztos, hogy megtalálható a folyóirat. 

"A MATARKA 2002 óta létező, a Miskolci Egyetem, Könyvtár, Levéltár, Múzeum által fejlesztett és működtetett, túlnyomórészt Magyarországon megjelenő tudományos és szakmai folyóiratok tartalomjegyzékeinek kereshetőségét és böngészését lehetővé tevő, bárki számára térítésmentesen elérhető országos szolgáltatás."

Nagyon jó adatbázis, mely egyre csak gyarapodik, hála a lelkes könyvtárosoknak, szerkesztőségeknek és magánszemélyeknek. 
Keresésnél megadható a cím, címrészlet, szerző, év, folyóirat, szakterület. Van már teljesen elérhető cikkek és az EPA-ban archivált cikkek is.
A földtani vonatkozású kiadványokból kevés volt feldolgozva.
Ezt a hiányosságot próbálta a könyvtárunk pótolni. A Földtani Intézet és a Magyarhoni Földtani Társulat kiadványait szerettük volna, ha benne lenne. Komplex bibliográfia nem készült róluk, így viszont most már nagyon jól lehet benne keresni. Ebben az évben elkészítettem a Magyar Királyi Földtani Intézet Évi Jelentéseinek hiányait, illetve ennek a kiadványnak a folytatását a Magyar Állami Földtani Intézet Évi Jelentését, majd az ezt követő Magyar Földtani és Geofizikai Intézet Évi Jelentését.
Ezen kívül elkészítettem még: Őslénytani Viták, Általános Földtani Szemle, Módszertani Közlemények, Special Papers, MÁFI Évkönyve és a Jelentés az MKFI ... évi működéséről. 
Ezt a munkát úgy kell elképzelni, hogy az összes kötet a kezemben volt és végig lapoztam. 
A tökéletesen működéshez és archiváláshoz, a Miskolci Egyetem könyvtárosával (MATARKA adatbáziskezelő) közösen dolgoztam.
A földtani folyóiratokat ld:

A könyvtáros kollégáinkkal együtt, lehetőségeinkhez mérten próbáljuk még a többi földtani kiadványt is feldolgozni a közeljövőben. Sok felhasználó, szeretné már ezeket a cikkeket online formában is elérni és letölteni. Mi is szeretnénk, ha nem csak papírformában lenne elérhető, de ez nagy munka, mivel ez több mint 100 éves publikációs anyag. Az Országos Széchényi Könyvtárral együtt működve, folyamatosan, ld. http://epa.hu/ elérhetővé tesszük digitálisan is.
Ezeknek a jó része nem csak magyarul jelent meg, hanem németül, angolul, oroszul, franciául, stb. A gyakorlatból tudom, hogy több külföldi kutató is, mind a mai napig használja a nálunk megjelent kiadványokat. A cserekapcsolatainknak köszönhetően sok külföldi könyvtárban megtalálható az intézeti publikációink eredeti, nyomtatott formában. 
Minden kedves olvasónak jó böngészést kívánok!
Ha pedig nyomtatott, papír formában szeretnék olvasgatni a publikációkat, akkor szeretettel várom a kollégáimmal együtt az Országos Földtani Szakkönyvtárban! :-)