2016. szeptember 18., vasárnap

Kőolaj és földgáz bélyegek = Petroleum and natural gas stamps

Üdvözlök minden Kedves Olvasót!

A mostani bejegyzésem is a bélyegekről szól.
2010-ben jelent meg a Montan-Press Kft. kiadásában ŐSZ ÁRPÁDtól a KŐOLAJ ÉS FÖLDGÁZ BÉLYEGEK = PETROLEUM AND NATURAL GAS STAMPS c. könyve, mely 196 oldalas, reprezentatív, színes, A/4-es méretű és keménykötésű.


A Bevezetésében olvastam, hogy Földünkön kb. 100 millió ember gyűjt bélyeget! Átnézve a művet, kiderült, hogy a szerző írt a geológiáról, őslénytanról, ásványtanról, geofizikáról és a geodéziáról is. 
A műben a szöveg/kép arány kb. 20/80 %, melyben 1500 db. bélyeg eredeti méretű, színes fotói tarkítják. A földtudományokat egyenként, röviden ismerteti a szerző két nyelven (magyarul és angolul). Ezáltal képet kap az olvasó, hogy melyik tudományág mit jelent és hol használják. 

20. oldal

A leírásokból megtudjuk, hogy mennyi minden kapcsolódik a kőolaj- és földgázkutatásokhoz. 
Többek között szerepel még benne a termelés, szállítás, feldolgozás, konferenciák, biztonságtechnika és a környezetvédelem is. 
95. oldal

A bélyegek több országból származnak, mint pl. Németország, Románia, a volt Szovjetunió, Lengyelország, de van közöttük Brazília, Indonesia, Dubai és persze Magyarország is. Ezenfelül képeslapok is helyet kaptak a könyvben. 
Ez a könyv megtalálható az Országos Földtani Szakkönyvtárban!

Végül bemutatok egyik kedvenc bélyegemet a gyűjteményemből, melyet 
egy kedves, német barátomtól kaptam! :-)