2017. október 23., hétfő

Magyarország Földtani Térképe M=1:500 000. Dombortérkép

Szeretnék bemutatni egy 1984-ben kiadott földtani térképet, melynek címe: 
Magyarország Földtani Térképe M=1:500 000. Ennek a különlegessége, hogy nem csak nyomtatott papírformában készítette el a kiadó (Magyar Állami Földtani Intézet) külön magyar és angol nyelven, hanem műanyagból dombornyomással is magyar nyelven. Ez a térkép a MÁFI által kiadott "Magyarország Földtani Atlasz 1:500 000"-es térképsorozatának egyik darabja.
Nagyon dekoratív, mert látványos, színes. A sokszorosítást a Magyar Állami Honvédség Térképészeti Intézete valósította meg. 
A térkép készítői: Főszerkesztő: Fülöp József, szerkesztették: Rónai András, Hámor Géza, Nagy Elemér, Fülöp József, Császár Géza, Jámbor Áron, Hetényi Rudolf, Deák Margit, Gyarmati Pál. 
Felelős kiadó: Hámor Géza igazgató, technikai szerkesztő: Simonyi Dezső, lektor: Balogh Kálmán és Szebényi Lajos, szakszerkesztő: Deák Margit volt.


Általános iskolások részére oktatási célra azért is megfelelő, mert könnyen felismerhetőek a domborzati viszonyok, felszíni vizek (tavak, folyók) és rajta vannak a nagyobb városok. Hiszen  egy átlagos atlaszban nagyon kicsi minden terület, ez viszont impozáns méretben készült: 76 cm magas és 111 cm széles. Még a gyengénlátóknak is hasznos, hiszen jobban érzékelhetik tapintással a méreteket, távolságokat, mélységeket.   
Jobb oldalt található jelkulcsok a kőzetek típusát jelöli, mindegyik egyedi színnel, jellel ellátva. Van benne pl. futóhomok, csillámpala, tőzeg is.



A Földtani Intézet nyomtatásban kiadott (1956-2015-ig) térképek és magyarázók listája itt nézhető meg.


Végszó: Nagy megtiszteltetés számomra, hogy a térkép készítői közül sokat ismerhettem és ismerek.