2014. november 17., hétfő

Hazai múzeumok földtani gyűjteményekkel - ismertető

BUDAPEST

A Magyar Természettudományi Múzeum az egyik kedvencem. Könnyen megközelíthető, gyerekbarát, látványos.
2011-től új kiállítással és foglalkoztató termeikben különböző korosztálynak (óvodásoktól a középiskolásokig és felnőtteknek is) tartanak előadásokat, interaktív programokat. A honlapjukon látható, hogy milyen sok témából lehet választani. A múzeumi foglalkozásokhoz előzetesen telefon egyeztetni kell.
Érdekesség, hogy a törökbálinti Auchanban november elejétől december elejéig kedvcsináló vitrinkiállítást készített a Múzeum egyes tárlataiból, pl. ásványokat mutatnak be.

A múzeumi dolgozoknak is van egy blogjuk, mely a következő:


MISKOLC
Herman Ottó Múzeum Ásványtára : 1980-ban alapította Szakáll Sándor mineralógus. A gyűjtemény célja, hogy Magyarország területén lévő legteljesebb ásványkollekciója álljon össze. Ezen felül mind a hat kontinensről kapnak ásványokat, főleg ajándékba és cserébe.  
A "Kárpátok ásványai" gyűjteményt a Pannon-tenger Múzeumban helyezték el.
Az Ásványtár az egyik elindítója és társ rendezője a Miskolci Nemzetközi Ásványfesztivál-nak, melyet 1983 óta minden évben megtartanak.




Pannon-tenger Múzeum a Miskolci Herman Ottó Múzeum Földtörténeti és Természetrajzi Tára és Kiállítóhelye, melyet 2013-ban nyitottak meg.
Itt helyezték el a bükkábrányi lignitbányában 2007-ben talált mocsárciprusok egy részét, mely kb. 7 millió éves lelet. 
A múzeum célja a földtörténet harmad- és negyedidőszak geológiai és paleontológiai emlékeinek gyűjtése, kutatása és bemutatása. Itt szintén tartanak múzempedagógiai foglalkozásokat, pl. ásványokkal való ismerkedés, festék készítés, miocén keresztrejtvény megfejtése, stb.

ZIRC

A Magyar Természettudományi Múzeum Bakonyi Természettudományi Múzeuma kiállításai között szerepel a "Jégkorszaki állatok a Bakony-hegységben" (pl. ősbölény, ősló, óriásszarvas).
Az egyik teremben pedig a Kárpát-medence ásványaiban gyönyörködhetnek az odalátogatók.
A geológia gyűjteménye több mint 54 000 darab, amiből 80 %-a őslénytani anyag.
A múzeum alapítása (1972) óta folyamatosan közművelődési tevékenység keretében tart gyermekek számára táborokat, szakköröket. 2008-ban az Erdei Iskola címet elnyerte. Programjai között szerepel pl. a tanösvényeken tartott foglalkozások, ahol megismerkednek a diákok az erdei állatokkal, növényzettel és geológiai képződményekkel.

IPOLYTARNÓC

Az Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Terület a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság felügyeli. Gyűjteménye a vulkánkitörés során betemetett megkövesedett miocén korú fák, növény lenyomatok, ősállatok lábnyomai, cápafogak, stb. találhatóak.
Itt van szabadtéri kiállítás, geológiai tanösvény, kiállító épület és 4 D mozi is.
A kutatás már 1836-ban elkezdődött, mely mind a mai napig tart, ezért minden év telén bezár a kiállítás. 2015 márciusában újra megnyílik a nagyközönség számára!