2017. február 28., kedd

Országos Földtani Szakkönyvtár térképtári gyűjteményéből válogatás az "Élet és Tudomány" folyóiratban


A Földtani Szakkönyvtár állományában nem csak folyóiratok és könyvek vannak, hanem többek között térképek is.
A Magyar Földtani és Geofizikai Intézet egyik kollégája - Dr. Babinszki Edit- havonta bemutat egy érdekes földtani térképet az Élet és Tudomány című folyóiratban. Ez a folyóirat nagy múltú (hetente megjelenik) és mindig törekedett népszerűsíteni a különböző tudományágakban a legfrissebb eredményeket és a nagyközönség részére az érdekességeket. A földtudomány mindig is helyet kapott benne.

A szerző cikkei a "Térképek a múltból" rovatban olvasható, kb. 2 oldalasak és hozzá 1 oldalon a színes földtani térkép digitalizált, kicsinyített változata. Eddig két térképről jelent meg cikk.

1.,
Babinszki Edit: Magyarország geológia térképe, Élet és Tudomány 2017. év. 72. évf. 3. sz. pp. 78-81.

A térkép címe: "Magyarország geologia térképe" M=1:1 000 000. Magyarhoni Geologiai Társulat adta ki 1896-ban. A térkép készítői Böckh János, Koch Antal, Pethő Gyula, Telegdi Roth Lajos, Schafarzik Ferencz, Szontagh Tamás, Gesell Sándor, Halaváts Gyula, Inkey Béla és Posewitz Tivadar.
A színes térképet, melyen a jelkulcsok is rajta vannak, metszette és nyomtatta Posner K. L. és fia térképészeti műintézete Budapesten.

A cikkből kiderül, hogy a térképet árulták és 450 példányt el is fogyott a Bányász- és Geológiai Kongresszus tagjai között. A könyvkereskedői ára 6 forint volt, a társulati tagok pedig 2 forintért vehették meg.


2., 
Babinszki Edit: Térképezés a legszebb földön. - Élet és Tudomány 2017. év. 72. évf. 8. sz. pp. 230-232.

A cikk a Földtani Intézet geológusainak 1970-es évekbeli Kubának a földtani térképezéséről szól. 
A térkép "Mapa geológico de la Provincia de Oriente, Cuba M=1:100 000". (Nagy Elemér szerk. 1976.) nyomán digitálisan szerkesztett térkép részlet és a hozzátartozó jelkulcs.
 A geológusok 1972-ben indultak útnak: Nagy Elemér, Radócz Gyula, Brezsnyánszky Károly, Jakus Péter, Korpás László és később Gyarmati Pál is.
1976-ban befejezték a munkákat. 
Az érdekesség, hogy a terepi munkák alatt addig nem ismert kaktusz fajokat vettek észre. Ezeket a helyi botanikusoknak a magyar geológusok meg is mutatták, ezért hálából róluk nevezték el az alig 30 cm-re megnövő Melocactus radoczi, Melocactus jakusi és a Melocactus nagyi példányokat.  

   

A térképet itt meg is lehet tekinteni: https://www.mfgi.hu/hu/terkepekamultbol

A márciusi számban Budapest kap helyet.:-)                  

(folyt. köv.)