2017. október 23., hétfő

Könyvismertető: 100 magyarországi ásványlelőhely


Kb. 1 hónapja olvastam a Geoda folyóirat egyik számában, hogy megjelent 2017-ben ezzel a címmel egy könyv. Szakáll Sándor és Fehér Béla szerkesztette, mely 3. átdolgozott kiadás a Kőország Kiadó és a Magyar Minerofil Társaságtól. A könyv  a Minerofil Kiskönyvtár II. kötete, 168 oldalt tartalmaz, melyben a magyarországi legális ásványlelőhelyeket felsorolja hegységek szerint több, mint 10 szerzőtől. Újdonság, hogy GPS koordinátákat is tartalmaz, mellyel pontosan oda lehet találni. 
A lelőhelyek, feltárások, kőfejtők magán- ill. Nemzeti Parkok tulajdonában van, ezért felhívják a szerkesztők a figyelmet, hogy engedélykötelesek az ásványgyűjtések. 
Ez a kiadvány hiánypótló, hiszen a 2. kiadás már elfogyott és ezt az újat aktualizálták! Sajnos képek nincsenek benne, de szépen leírja a lelőhely megközelítését, geológiai viszonyokat és az ott talált ásványokat, no meg azt, hogy milyen engedély kell. Van olyan hely, ahol még működik a kőbánya!

A könyvet meg lehet vásárolni a Magyar Természettudományi Múzeum boltjában (Ludovika téren) 1.200 Ft-ért, de lehet neten is rendelni a Kőországtól, ill. személyesen a boltjukban az Arany J. u. 16. szám alatt.

Tehát lehet gyűjteni akár családostól is, de a jogszabályokkal tisztában kell lenni!

Aki tovább szeretne olvasni ásványokról, fosszíliákról, annak ajánlom a Lelőhely: Független ásványgyűjtői hírlevelet (2010-2015-ig megjelent számait), ld. itt.

Lelőhelyek a Geomániában fotókkal együtt, ld. itt.