2015. július 7., kedd

Tasnádi Kubacska A.- Kákay Szabó O.: Ásványok - Búvár zsebkönyv ismertetése


A borítón Fluorit ásvány szerepel (Cornwall, Anglia) (CaF2).


Családi gyűjteményünkbe most került bele ez a könyv. 1985-ben jelent meg, 2. jav. kiadás. A könyv érdekessége, hogy az ásványokról nem fotók készültek, hanem élethű rajzok. 


A készítője: Breznay Lívia.Grafikus, illusztrátor, festőművész. A budapesti Iparművészeti Főiskolán végzett könyvgrafikai szakon.
http://www.kieselbach.hu/muvesz/breznay-livia_10861
Mindig felszokták tenni nekem a kérdést az emberek:

Mik az ásványok? 
A Föld belsejében és a földön kívüli objektumokban előforduló, természetes eredetű anyagok, amelyek összetétele és szabályos, képlettel leírható, rendezett szerkezete egyaránt viszonylag állandó, vagy kristályos vagy amorf. 

és mi a kőzet...? Különféle ásványokból álló szilárd anyag.
https://hu.wikipedia.org/wiki/%C3%81sv%C3%A1ny_(anyag)
 


részletek a könyvből:

A szerzők a Magyar Állami Földtani Intézet dolgozói voltak.
Orsolya már nyugdíjas, de még dolgozik és jár a könyvtárunkba, őt személyesen is ismerem. Az ásványok többsége az intézet gyűjteményében vannak, melynek a jogutódja a Magyar Földtani és Geofizikai Intézet, (Stefánia épületének Múzeumában találhatóak). A zsebkönyvben minden ásvány mellé rövid leírás található a kialakulásával kapcsolatban, a képletét, jellemzőit és a lelőhelyét is feltüntetik az írók.
Népszerűsítő kiadvány ez, sajnos magyarországi ásványgyűjtésre nem használható.
Ennek a könyvsorozatnak volt folytatása: Ősállatok, Kövületek, Ősnövények címekkel. Sajnos még nincs meg nekem, de antikváriumban , neten már láttam eladót, kb. 5-600 Ft-os áron.Olvasásra, kincsvadászatra fel!!!!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése